Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев. Искаме механизъм, с който

...
Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев. Искаме механизъм, с който
Коментари Харесай

Министър Гечев: Не искаме затваряне на пазара

Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев. 

" Искаме механизъм, с който да не наводняваме единствено източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм, който да преместваме тези количества към по-вътрешни страни, към Европейски Съюз. Искаме отваряне на коридори, които да излизат отвън Черно море, което сега е проблематично. Ако сега не вземем покупко-продажби, в случай че единствено стопираме или отваряме - това не е задоволително. И следващата година отново ще си приказваме за същите проблеми ", изясни той.

По думите му в България сега има такива количества продукция, че не може да се вдигнат цените.

" Ако повдигането е 1-2 стотинки на кг слънчоглед, това надали ще се отрази по какъвто и да е метод. Няма никакви условия за повдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекалено огромни количества на слънчоглед, на пшеница, на царевица, които в случай че ние не продадем, ще би трябвало да хвърлим продукция за няколко милиарда ", предизвести министър Гечев, представен от.

Той напомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в Европейски Съюз - че коридорите на взаимност не работят по този начин, както се чака. 

" В един миг Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, макар че ден по-рано имахме среща на министрите от 5-те страни - Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това значи, че всички коридори, които бяха ориентирани към Полша, които са количества не по-малки от тези, които идват в Румъния и България, щяха да се пренасочат към България. Списъкът на Полша, на Унгария съдържаше над 30 разнообразни разновидности. Ние  преписахме техните описи ", изясни министър Гечев.

" Искаме непрекъснато настоящ механизъм ", безапелационен е той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР